Nieuw of tweedehands?

Sta jij op het punt om een nieuwe auto te kopen? Overweeg dan eens of je niet voor een tweedehands model zou gaan! Een tweedehands auto kan een prima alternatief zijn, en hij is in ieder geval een stuk vriendelijker voor jouw portemonnee. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van nieuwe en tweedehands auto’s op een rij. De keuze is natuurlijk aan jou, het is maar net wat bij jou past.  

Behoud van waarde

Sommige mensen zweren bij een nieuwe auto. Want wat is er leuker dan een auto, brand-new en nog helemaal gaaf? Jij bent de eerste die in deze auto rijdt, de auto is pas net van de band komen rollen. Maar aan dat nieuwe hangt een prijskaartje. En dat prijskaartje vermindert snel. Zodra jij met nieuwe auto wegrijdt bij de autodealer schiet de prijs van je vierwieler omlaag. Als je een paar maanden of jaren later besluit deze auto te verkopen krijg je maar een fractie terug van wat jij er zelf voor betaald hebt.  En dan is de vraag of dat het je waard is. Een tweedehands auto behoudt vaak veel meer waarde, en als je besluit deze weer te kopen krijg je een groter aandeel van de aankoopprijs weer terug. Als je bijvoorbeeld een volvo v60 occasion koopt kun je deze waarschijnlijk later ook nog voor een schappelijke prijs doorverkopen. Daarnaast is Volvo zo degelijk dat jouw Volvo v60 occasion nog jarenlang te gebruiken is.

Reparatie kosten

Sommige mensen denken dat ze bij een tweedehands auto uiteindelijk duurder uit zijn dan bij een nieuwe auto. Een tweedehands auto is immers ouder, en zal meer reparatiekosten met zich meebrengen. Dit verschilt echter heel erg per model en hoe jij met je auto omgaat. Feit is wel dat bepaalde onderdelen bij een tweedehands auto eerder aan vervanging toe zijn dan bij een nieuwe auto koopt. Maar nieuwe auto’s zijn dan juist soms weer duurder in onderhoudt, omdat er meer geavanceerde techniek in zit of specifieke onderdelen die veel kosten. Ga eens langs bij verschillende autodealers en laat je hierover adviseren.

Welk model?

Eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. Voor sommige mensen zal dat de doorslag geven bij de keuze voor een auto. En sommige merken passen hun design bij elke nieuwe collectie scherp aan. Dit kan in hun voordeel werken, maar ook in hun nadeel. Andere automerken hanteren een meer constante stijl, en daarbij verschillende de nieuwste auto’s niet zo veel van eerdere modellen. Het is maar net wat jij mooi vindt, en waar jij jezelf in ziet rijden.