Welke autoverzekering moet je kiezen?

Met alleen het kopen van een auto ben je er nog niet. Je bent in Nederland namelijk verplicht om als eigenaar van een auto een autoverzekering af te sluiten. Je krijgt onherroepelijk een bon van oom agent als blijkt dat je wagen niet verzekerd is. Dit geldt ook als je een auto hebt die je nooit gebruikt en alleen maar stilstaat. Het afsluiten van een autoverzekering is maatwerk en afhankelijk van een groot aantal, soms persoonlijke, factoren.

Alleen verzekerd voor schade van derden

Hoe dan ook! Je bent in Nederland verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Het is de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten en levert dus ook de minimale dekking. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade aan derden. Dit heeft dus geen betrekking op schade aan je eigen auto.

All-risk verzekering: de meest uitgebreide verzekering

Je kunt ook kiezen voor een autoverzekering met een zogenaamde beperkte cascodekking. In feite gelden dezelfde voorwaarden als die gelden bij de WA-verzekering. Bepaalde schade aan je eigen auto zijn echter nu ook verzekerd. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld ruitschade en schade als gevolg van diefstal. De meest uitgebreide autoverzekering is de all-risk verzekering. Sluit je een dergelijke verzekering af, dan ben je zowel verzekerd voor de schade aan derden als de schade aan je eigen auto. Uiteraard gelden er ook bij dit type verzekering weer een aantal uitzonderingen. De all-risk verzekering biedt de meeste zekerheid en is dan ook de meest kostbare variant binnen het segment autoverzekeringen. Zeker als je een nieuwe auto koopt, is het verstandig om je all-risk te verzekeren.

All-risk verzekering vooral bij nieuwe auto’s

Welke autoverzekering je afsluit, ligt helemaal aan je persoonlijke situatie. In negen van de tien gevallen sluit je een all-risk verzekering af als je een nieuw model auto koopt of overneemt. Is je auto al op leeftijd? Dan houden mensen het vaak bij een WA-verzekering. Al blijft dit voor iedereen verschillend.

Check ieder jaar je verzekering en de kleine lettertjes

Heb je eenmaal een autoverzekering afgesloten, dan is het goed om jezelf ieder kalenderjaar de vraag te stellen of de dekking nog opgaat voor je persoonlijke situatie. Bovendien veranderen verzekeraars geregeld, veelal jaarlijks, de voorwaarden en dus is het goed om ook de voorwaarden ieder jaar even door te nemen en naast de afspraken van het voorgaande jaar te leggen. Ook onderling – tussen de verzekeraars – zijn er de nodige verschillen voor wat betreft de autoverzekering.

Dagwaarde of nieuwwaarde?

Mocht jij je auto onverhoopt total loss rijden, dan krijg je bij bepaalde verzekeraars de dagwaarde van je auto uitgekeerd. Bij andere verzekeraars ontvang je de nieuwwaarde van je voertuig wat veelal om een aanzienlijk hogere vergoeding gaat. Dat kan dus om een significant verschil gaan. Een autoverzekering is een verzekering waar je even stil bij moet staan. Neem die altijd goed door en weet dat vanaf het moment dat je een auto aanschaft je direct verzekerd moet zijn. Het is dus handig om direct bij de aanschaf van je auto een autoverzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Diks. Een onafhankelijke verzekeraar met ruime ervaring in de automotive branche.