Soorten garagedeuren, welke past bij jouw wensen?

Een garagedeur is niet alleen functioneel, maar ook een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je woning. Bij het kiezen van een nieuwe garagedeur is het daarom belangrijk om rekening te houden met de uitstraling van je woning, het gebruik van de garagedeur en je budget.

In dit blogartikel nemen we je aan de hand en vertellen we je welke soorten garagedeuren beschikbaar zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Sectionaaldeuren

Sectionaaldeuren zijn een populaire keuze vanwege hun praktische en ruimtebesparende ontwerp. Ze bestaan uit meerdere horizontale panelen die omhoog en omlaag bewegen langs geleiderails. In geopende toestand hangen de panelen vlak onder het plafond in de garage. Die ruimte moet dus vrij blijven. 

Qua uitstraling kun je met sectionaaldeuren alle kanten op. Dat komt door het ruime aanbod aan patronen en kleuren. Of je nu een deur met een moderne uitstraling zoekt, of een deur met een landelijke uitstraling: met sectionaaldeuren is het allemaal mogelijk. Bovendien zijn sectionaaldeuren verrassend goed betaalbaar. Voor onder de tweeduizend euro haal je al een mooie deur in huis.

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn van oudsher de meest toegepaste garagedeur. Een kanteldeur bestaat uit één groot paneel dat naar boven kantelt als de deur wordt geopend. Ze zijn eenvoudig in ontwerp, in vele kleuren verkrijgbaar en makkelijk te installeren. 

Kanteldeuren kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder hout, staal en kunststof. Ze bieden goede veiligheid en zijn een betaalbare keuze. Vroeger werden de meeste kanteldeuren ongeïsoleerd geleverd. Tegenwoordig zijn er ook geïsoleerde kanteldeuren verkrijgbaar. 

Roldeuren

Roldeuren zijn ideaal voor garages met beperkte ruimte. Ze rollen verticaal op in een compacte behuizing boven de opening van de garage. Roldeuren bieden goede veiligheid, isolatie en zorgen ervoor dat het ruimteverlies in de garage minimaal is. 

Qua uitstraling is de keuze beperkt. Doordat de deurpanelen worden opgerold zijn er geen patronen in het deurblad mogelijk. De kosten voor een roldeur zijn relatief hoog. Een sectionaaldeur is bijvoorbeeld voordeliger en biedt meer mogelijkheden qua styling.

Zijwaartse schuifdeuren

Zijwaartse schuifdeuren zijn een moderne en unieke optie. Ze openen horizontaal naar de zijkant in plaats van omhoog, waardoor je de volledige hoogte van de garageopening kunt benutten. Deze deuren zijn handig als je de garage vaak in en uit gaat. Bijvoorbeeld om de fiets te pakken. Je hoeft de garagedeur immers maar een klein stukje te openen om de garage te kunnen betreden.

Openslaande deuren

Openslaande deuren voor de garage geven je garage een klassieke uitstraling. Ze bestaan uit twee deuren die naar buiten toe openen, vergelijkbaar met een traditionele dubbele deur. Openslaande deuren bieden een brede doorgang en zijn handig als je regelmatig fietsen, tuinapparatuur of andere grote objecten in en uit de garage wilt kunnen halen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, bijzonder goed geïsoleerd en het is mogelijk om ramen in de deurbladen te laten plaatsen.

Openslaande garagedeuren behoren tot de meest dure deuren. Ze zijn vanaf ongeveer € 3.000,- verkrijgbaar.

Oriënteer je verder

Wil je meer weten over de verschillende soorten garagedeuren? Op de website garagedeurspecialist.nl vonden we dit handige overzicht van alle soorten garagedeuren die je kunt kopen.