Rijbewijs snel halen? Waardevolle tips

Het halen van je rijbewijs is niet goedkoop. Je bent zomaar een paar duizend euro verder en dan heb je nog niet eens een auto als je je rijbewijs hebt gehaald. Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je jouw rijbewijs zo snel mogelijk haalt. In dit blog delen we daar een aantal waardevolle tips voor.

Neem een lespakket af 

Een lespakket is over het algemeen goedkoper dan wanneer je losse rijlessen afneemt. Het enige nadeel van lespakketten is dat je je geld niet terugkrijgt als blijkt dat je niet alle lessen nodig hebt gehad.

Daarom is het belangrijk om eerst een proefles autorijden te boeken bij de rijschool waar je wilt gaan lessen en de rijinstructeur vervolgens een inschatting te laten maken van het aantal lessen dat je nodig hebt. Op die manier is de kans op verspilling zo klein mogelijk.

Haal zo snel mogelijk je theorie

Hoe sneller je je theorie haalt, des te beter. Je hebt je theoriecertificaat namelijk nodig om überhaupt af te mogen rijden voor het praktijkexamen. Als je de verkeersregels goed beheerst kun je bovendien meer aandacht geven aan het leren rijden. En hoe sneller je leert om auto te rijden, des te sneller je het praktijkexamen kunt doen.

Vraag het praktijkexamen zo snel mogelijk aan

Natuurlijk moet je instructeur het ermee eens zijn, maar als het even kan is het verstandig om het praktijkexamen zo snel mogelijk aan te vragen. Bij het CBR zijn er namelijk vaak lange wachttijden voor het praktijkexamen.

Het zou hartstikke zonde zijn als je eigenlijk klaar bent voor het examen, maar geen examen kunt doen en vervolgens rijlessen moet blijven volgen om je rijvaardigheden op peil te houden.

Andersom is het natuurlijk ook niet wenselijk om af te moeten rijden terwijl je er eigenlijk nog niet klaar voor bent. Maar het is vaak mogelijk om meerdere rijlessen in korte tijd te volgen, waardoor je alsnog goed voorbereid het examen kunt gaan afleggen.

Selecteer een goede rijschool

Enerzijds hangt het van je eigen prestaties af of je snel je rijbewijs kunt halen. Maar anderzijds speelt de rijschool en de kwaliteit van de rijinstructeur ook een belangrijke rol in het aantal rijlessen dat je nodig hebt.

Daarom is het aan te raden om zorgvuldig een rijschool te selecteren. Dat kun je onder andere doen door naar het slagingspercentage van een rijschool te kijken. Het slagingspercentage geeft aan hoeveel procent van de leerlingen in één keer voor het praktijkexamen slaagt.

Hoewel het slagingspercentage niet alles zegt, is het een goede graadmeter om de kwaliteit van een rijschool in te schatten. Al zijn de ervaringen van vrienden of andere bekenden met rijscholen nog het meest waardevol. 

Op die kun je immers het meest vertrouwen. Verder kan het nog helpen om de reviews van de rijscholen te lezen en vervolgens een selectie te maken van rijscholen waar je een proefles gaat volgen, zodat je tot een weloverwogen besluit kunt komen.