Autoschade: wat moet ik doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Schade aan je auto is natuurlijk erg vervelend, maar omdat veel mensen dit niet vaak meemaken, weten ze niet precies wat ze moeten doen bij schade. Je wilt natuurlijk dat de schade aan je auto zo snel mogelijk hersteld wordt, maar hoe moet je dit regelen? Maak in alle gevallen foto’s van de schade en van de situatie waardoor de schade is ontstaan. Bij autoschade veroorzaakt door iemand anders moet je zorgen dat er een schadeformulier wordt ingevuld.

Aanrijding

Als je net een aanrijding hebt gehad, moet je kalm blijven. Raak niet in paniek en kijk zo snel mogelijk of alle betrokkenen ongedeerd zijn. Als er geen gewonden zijn gevallen, moeten jullie gaan overleggen of jullie hier samen uit gaan komen. Bij een aanrijding zonder persoonlijk letsel is het namelijk niet nodig om de politie te bellen. Als jullie er niet uitkomen of als er onenigheid is, kun je altijd de politie bellen. Vul samen met de andere persoon een Europees schadeformulier in en controleer of jullie deze beiden ondertekend hebben. Nadat dit is afgerond, is het tijd om naar huis te gaan. Bekijk of je de auto zelf naar huis kunt rijden of dat je een sleepbedrijf nodig hebt.

Bel de verzekering

Je kunt het beste zo snel mogelijk de verzekering bellen en deze op de hoogte stellen van de autoschade. Stuur het schadeformulier vervolgens op naar je verzekeringsmaatschappij. Als je foto’s hebt gemaakt van de schade en/of het ongeval, kun je deze ook altijd naar de verzekering sturen.

 

Als je een niet zo’n oude auto hebt, dan zal de verzekeringsmaatschappij voor je regelen wie de auto gaat repareren en wanneer. Als de schade aan je auto erg is, zal de verzekering een schade-expert sturen. Deze zal dan een inschatting gaan maken van de herstelkosten. De schade-expert kan je auto ook total loss verklaren. In dat geval krijg je een schadebedrag en zul je op zoek moeten naar een andere auto.

 

Reparatie autoschade

Is je auto al wat ouder? Dan kan het voorkomen dat je een schadebedrag uitgekeerd krijgt. Dit is vooral handig als je zelf een handige Henkie bent. Voor het bedrag dat je krijgt, kun je zelf de autoschade laten repareren. Je kunt ervoor kiezen om alleen de dingen die je zelf niet kunt maken door iemand anders te laten doen. Als je je auto compleet wilt laten repareren door een autoschadebedrijf zoek dan een specialist op en doe dit niet bij een kleine garage waar je zwart moet betalen. Je wilt natuurlijk snel weer over de weg rijden met je bakkie.